historie

Met een lach en een traan

Een eigen brouwerij met proeflokaal. Een jongensdroom.

Dat was het ook voor Ewald Visser, Arend-Jan van Dieën en Marcel Snater. Een architect, een sociaal-wetenschapper en een psycholoog. Daar waren ze althans voor opgeleid. Ewald en Arend-Jan werkten als bedrijfsleider bij het Utrechtse biercafé België en Marcel had zijn eigen zigeunerbrouwerij De Snaterende Arend. Inmiddels is Marcel een eigen weg ingeslagen en is Arend Jan in loondienst gekomen. Ewald is nu de directeur van Maximus. Maar eerst terug naar het begin.

Het begin

Ewald en Arend-Jan kregen in 2007 het aanbod van Stichting Bouwloods Utrecht om zich bij hen te vestigen met een brouwerij. De Bouwloods is een leerwerkbedrijf in ambachtelijke houtbewerking en wilde eigenlijk een oude-ambachtenplein ontwikkelen, waar bijvoorbeeld een koetserij zou komen, een ambachtelijke brouwerij en een naaiatelier. Door de crisis bleek dit niet haalbaar, maar de ambachtelijke brouwerij kwam er wel.

Ewald en Arend-Jan haalden Marcel erbij, die al een brouwerij had zonder vaste locatie: hij brouwde zijn bieren op installaties van andere brouwers. Voor Kafé België had hij al eens de Kamikaze gemaakt; dit was zo succesvol dat Ewald en Arend-Jan in hem geïnteresseerd raakten.

Leerwerkbedrijf

De brouwerij kon van start. Omdat het tevens een leerwerkbedrijf zou worden, waar personen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid zouden worden naar een opleiding of (betaald of vrijwillig) werk, kreeg de brouwerij leningen van het VSB Fonds, de Start Foundation en Stichting Doen.

Een gloednieuw pand

Speciaal voor de Bouwloods en de brouwerij werd een nieuw pand neergezet, aan de rand van het Maximapark, dat toen nog niet zo heette. De naam Maximus was er al, bedacht door ontwerper Leffe Goldstein. We denken dan ook dat het park naar Brouwerij Maximus vernoemd is ;-).

Met de hulp van familie en veel vrienden werd het pand gebruiksklaar gemaakt.

De installatie

De zoektocht naar een goede brouwinstallatie leidde naar Duitsland, naar Brouwerij Hibernia in Gelsenkirchen, waar een tweedehands installatie van Brauerei Anlagen Marketing (BAM) te koop stond die nog echt traditioneel met stoom brouwt. Na bezichtiging waren Marcel en Ewald verkocht: dit moest hem worden. De installatie met koperen ketels werd verscheept naar Nederland. Bij aankomst bleek het één groot puzzelwerk te zijn. Met veel geduld werd de installatie schoongemaakt en in elkaar gezet.

De eerste bieren

Al heel snel werd het eerste bier gebrouwen, nog voor de brouwerij open was. Dit bier werd de Pandora genoemd en het is nog steeds het populairste bier van Maximus. De Brutus volgde en won in 2011, in het jaar van de oprichting, al de prijs voor het meest gewaardeerde bier van de provincie Utrecht op het Utrechts Bierbrouwers Festival.

En bijna ging het mis…

Een mooie start, zo leek. Maar toen gebeurde er iets vervelends: het bestemmingsplan bleek, ondanks toezeggingen van de gemeente, niet te kloppen. Er was alleen additionele horeca mogelijk bij Maximus, zoals een café bij een museum of bij een sportschool. Dat leek geen probleem: de gemeente wilde graag meewerken aan het veranderen van het bestemmingsplan. Maar daar staken enkele bewoners van de nabij gelegen seniorenflat een stokje voor. Zij stapten namens de bewoners van de seniorenflat naar de rechter om wijziging van het bestemmingsplan tegen te houden. Ze waren bang voor nachtelijke overlast en wildplassende, graffiti spuitende vinexbewoners. De spanning bij Maximus was enorm. Met alleen additionele horeca zou het bedrijf het nooit redden. Maximus benadrukte dat het geen nachtkroeg wilde zijn en dat het publiek niet uit jongeren zou bestaan. Er ging een lange tijd overheen, maar uiteindelijk besloot de rechter dat de bewoners niet mochten spreken namens alle bewoners van de flat (velen waren het niet met deze bewoners eens) en dat de brouwerij te ver van de flat af lag om bezwaar te kunnen maken. Het bezwaar werd toen niet ontvankelijk verklaard.

De opening van het proeflokaal

Na de oprichting van Maximus in 2011 konden de eigenaren niet wachten om open te gaan met het proeflokaal. En de omwonenden konden ook niet wachten. Al maanden voor de opening, met de verf nog nat, werden er sneak previews gehouden, waar belangstellenden alvast konden komen drinken en eten. Deze opening vond uiteindelijk plaats in september 2012. Sindsdien wordt het proeflokaal druk bezocht. En als het mooi weer is stroomt het zonnige terras snel vol.

 

Marcel heeft de brouwerij in 2017 verlaten. De voormalige leerlingen van de brouwerij zijn nu de hoofdbrouwers. Er zijn inmiddels verschillende prijzen gewonnen en vele evenementen georganiseerd. En Maximus blijft zich verder ontwikkelen…..