MVO

Leerwerkbedrijf en omgeving

Bij Brouwerij Maximus vinden we het belangrijk dat er niet alleen winst wordt gemaakt; wij ondersteunen daarom lokale initiatieven en zijn tevens een erkend leerwerkbedrijf. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen zich bij ons onder begeleiding ontplooien met als doel na enige tijd door te stromen naar een vaste baan of een opleiding. We krijgen hier geen subsidie voor, maar vinden dat een bedrijf moet bijdragen aan maatschappelijke doelen. Daarnaast zijn de leerlingen echt een toegevoegde waarde voor het bedrijf. Ze hebben verschillende achtergronden en kunnen bijvoorbeeld langdurig werkloos zijn, of autistisch, of lichamelijk of geestelijk beperkt. De leerlingen behouden vaak hun uitkering. Wij investeren in de begeleiding en hebben een leermeester voor hen aangesteld. Op dit moment werken bij ons 8 leerlingen. Zij kunnen leren op het gebied van de bediening, het schoonmaken, de logistiek en de keuken. Sinds de start stroomden er tot dusver 21 leerlingen uit, naar vrijwilligerswerk, een betaalde baan of een opleiding. Drie leerlingen kwamen in dienst van de brouwerij. Een van onze bieren, de Little Fred, staat symbool voor onze leerlingen en het leerwerkbedrijf.

Maximus staat ook midden in de lokale gemeenschap in Leidsche Rijn met haar proeflolaal als ontmoetingspunt. Zo worden het hele jaar door evenementen georganiseerd en worden lokale initiatieven ondersteund, zoals bijvoorbeeld het gezamenlijk hop telen & plukken met vrijwilligers. In ons bier Mockingbird wordt de geplukte hop tot een jaarlijkse special verwerkt. Het bier is vernoemd naar Peter Mocking, die samen met vele vrijwilligers de hopplanten verzorgt.

Ten slotte maakt Maximus bij de inkoop van haar producten zoveel mogelijk gebruik van ambachtelijke, lokale leveranciers, zoals voor groenten, fruit en fruitsappen (broers Goes in De Meern), kaas (boerderij De Witte Welle in Montfoort en Le Petit Doruvael in Montfoort), vlees(waren) en worst (diverse ondernemers, zoals Vleesch & Co en Peek & van Beurden) en brood (Bond & Smolders in Utrecht).